logo
wishlist | contul meu | vezi coşul
Reduceri 5 - 25%
carti
Categorii de carte
Edituri
Ultimele ştiri
In zilele de 20-21 mai 2017, in incinta ,,The Vintage Pub" situat in Str. Smardan nr.43 din Centrul Vechi, se va desfasura targul ,,Fashion&Handmade Shopping Session"....mai mult
Marţi, 9 mai 2017, orele 16.00, va avea loc la Centrul Socio-Cultural „Jean-Louis Calderon”, al Primăriei Sectorului 2, din str. J. L. Calderon nr. 39, lansarea volumului...mai mult
In zilele de 13 si 14 mai 2017 se va desfasura in incinta Casei Universitarilor Bucuresti (Str.Dionisie Lupu, nr.46) editia aniversara ,,Agenda Bio" zilnic intre orele 10:00...mai mult
Top
Nu în ultimul rând...
Promo

Adevaratul intelept

Adevaratul intelept
Autor:
ISBN: 606-8460-12-3
Editura: Mix
Anul publicării: 2012
Pagini: 255
Format: 13x20
Categoria: Spiritualitate
25,00 lei
Disponibilitate: Disponibil (In limita stocului)

DESCRIERE

Adevaratul intelept - Discutii despre Hasidism - Osho


…in aceasta lucrarea Osho ne duce în lumea uimitoare a hasidismului.

Poveştile clasice hasidice, compilate de către filozoful evreu Martin Buber, sunt readuse la viaţă acum, în toată puritatea lor, prin intermediul lui Osho.

Aceste poveşti, mai degrabă povestioare, au o aromă aparte. Este ceva diferit de Zen şi, de asemenea, diferit de sufism. Este vorba despre iubirile, râsetele, dansurile hasidice. În această religie nu este vorba despre celibat, ci despre creaţie.

Cartea este plină de poveşti pline de înţelepciune, înţelepciunea unei inimi pline de iubire, ca şi anecdotele şi glumele lui Osho, care spune de fiecare dată că aceste glume nu sunt glume obişnuite: Eu nu le spun doar pentru a te face să râzi. Nu, acestea nu sunt simple glume. Acestea sunt indicii. Tu nu ar trebui să râzi şi să le uiţi imediat, ele ar trebui să facă parte din întreg procesul de înţelegere.

Fragment din carte:

Condiţia de buddha: Nu doar pentru cei aleşi

Prima întrebare:

Osho,
Nu am ochi de văzut, nu am urechi de auzit şi sunt absolut prost. Ne promiţi că într-o zi ne vom elibera.

Cum este posibil într-un caz atât de neajutorat ca al meu?

Şi pe de altă parte, uneori mă umplu de o graţie pe care n-o pot descrie în cuvinte.

Ce se petrece?

Şi unde sunt eu în toate acestea?

Un început bun. Dacă puteţi simţi că nu aveţi ochi de văzut, mai devreme sau mai târziu veţi avea ochi. Dacă simţiţi că sunteţi ignoranţi, aţi făcut primul pas către cunoaştere.

A simţi că v-aţi pierdut înseamnă că aţi ajuns pe cale. De aceea sunteţi uneori plini de graţie. Chiar faptul că înţelegeţi că sunteţi ignoranţi vă luminează brusc fiinţa.

Problema este cu cei care cred că ştiu - ei sunt cu adevărat în încurcătură. Ei nu ştiu şi cred că ştiu, aşa că nu pot să crească. Şi insistă, îşi apără cunoaşterea. Când îşi apără cunoaşterea îşi apără ignoranţa.

Dacă sunteţi bolnavi căutaţi un medic, dar dacă vă prefaceţi că nu sunteţi bolnavi şi totuşi sunteţi, atunci evitaţi medicul. Chiar dacă el vine la voi acasă, voi spuneţi,

„De ce ai venit aici?"

Gurdjieff lucra cu discipolii săi şi într-o zi i-a spus unui grup, „Dacă nu vă cunoaşteţi trăsătura de bază şi nu deveniţi conştienţi de ea, nu veţi putea să vă pătrundeţi esenţa şi veţi rămâne blocaţi în personalitatea voastră."

Cineva l-a rugat, „Te rog să ne dai exemple concrete."
Gurdjieff a zis, „Uitaţi - omul care stă în faţa mea: caracteristica lui principală este că nu e niciodată acasă."

Toată lumea putea vedea absenţa de pe faţa omului. Dar omul s-a scuturat şi a zis, „Ce aţi spus, domnule?" Pentru că aceea era caracteristica lui principală: el nu era acasă. Era mereu altundeva - şi el voia să crească. Imposibil, pentru că trebuie să fii acasă ca să creşti.

Atunci Gurdjieff s-a întors spre altul şi a zis, „Uitaţi-vă la acest om. Caracteristica lui principală este că se ceartă mereu cu toţi şi toate."
Omul s-a inflamat foarte tare şi a zis, „Domnule, aici greşeşti - eu niciodată nu mă cert!"


Aflaţi ce apăraţi. Răspunsul poate să vă indice o cale către interior.
Chiar azi noapte o sannyasină mi-a spus că încă din copilărie simţea că era proastă; şi îi este teamă, aşa că tot continuă să se apere. încearcă să nu facă nicio prostie. Acum are probleme, pentru că ce poţi face? Eviţi, dar cine evită? Mintea proastă va evita. Când eviţi faci din nou aceeaşi prostie.

O persoană proastă... şi toate persoanele sunt proaste dacă nu devin conştiente şi treze. Toate persoanele sunt proaste. Aşa că atunci când spun prost, nu vreau să condamn pe nimeni.

Doar indic o condiţie de inconştienţă. Toată lumea se naşte proastă. Fericiţi sunt cei puţini care nu mor proşti. Prostia este somnul în care dormiţi.

Cum îl puteţi evita?

Cum poate un om care doarme adânc să evite visarea?

Dacă încearcă va crea un alt vis. Chiar când evită face o prostie. Nu evitaţi, acceptaţi, pentru că dacă evitaţi încercaţi să vă apăraţi. Nu vreţi să ştie nimeni că sunteţi proşti, dar nu aveţi de gând să faceţi nimic în direcţia asta.

Şi problema este că evitând mereu puteţi uita voi înşivă că sunteţi proşti. Atunci vă stabiliţi acolo, atunci nu aveţi cale de ieşire. Aşa v-aţi creat problemele: le-aţi evitat, apoi i-aţi înşelat pe ceilalţi, apoi încetul cu încetul v-aţi înşelat pe voi înşivă.


CUPRINS:

Nota editorului

1. Să păşeşti în propria lumină
2. Un nor de pură beatitudine

3. Ultima stea de dimineaţă
4. Triunghiul fiinţei

5. Meditaţia întruchipată
6. Condiţia de buddha: Nu doar pentru cei aleşi

7. Lumina din spatele ferestrei
8. Adormiţi adânc şi sforăind

9. Prezenţa pură
10. Compasiunea unui singur om

Despre autor

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiaşi autori

Spiritualitate - Cele mai comentate cărţi

Accesul clienţilor
Promoţii
Newsletter
Asistenţă online
asistenta Suntem deconectaţi
Promo
Top 10
Created in 0.451 sec
loader
Caut in catalog...
loader