Noua Revista de Drepturile Omului, Nr. 2/2008

Noua Revista de Drepturile Omului, Nr. 2/2008
Preț: 22,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2008
Pagini: 192

DESCRIERE

Noua Revista de Drepturile Omului, Nr. 2/2008

Sustinatorii libertatii de exprimare din întreaga lume au fost tulburati de adoptarea, la 28 martie 2008, de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, a unui amendament la rezolutia de reînnoire a mandatului Raportorului Special pentru Libertatea de Exprimare. Considerând amendamentul adoptat de Consiliu un moment important în istoria domeniului pe care îl slujeste (si) NRDO, am tradus câteva proteste fata de ce s-a întâmplat în martie: ale Uniunii Internationale pentru Umanism si Etica, Asociatiei Mondiale a Ziarelor si, semnificativ, a 40 de organizatii ale societatii civile, multe din tari islamice.

Noua Revista a Drepturilor Omului obisnuieste sa aleaga, pentru prezentarea în fata cititorilor, hotarârile care identifica cazuri de discriminare. Uneori însa, situatiile care nu primesc calificativul discriminarii sunt de asemenea notabile. Ar fi de avut în vedere, astfel, invocarea apartenentei de gen pentru o candidata care a pierdut concursul de acordare a titlului de profesor universitar în domeniul geografie, geologie si stiintele mediului în favoarea unui barbat. În sfârsit, alte situatii precum supunerea elevilor de la scoli de muzica la teste nationale ce nu tin cont de specificul acestor elevi marcheaza introducerea Colegiului CNCD în chestiuni de subtilitate profesionala.

Replica data profesorului Hart de catre Lon L. Fuller, în comentariul sau faimos „Pozitivism si fidelitate fata de drept”, publicata în anul 1958, este un frumos exemplu a ceea ce înseamna o divergenta de opinii purtata în numele unei comune solidaritati disciplinare. Se potriveste deci faptul ca în acest numar apare si o controversa academica autohtona, tot o replica, comentariile universitarului timisorean Valentin Constantin la articolul publicat de profesorul Corneliu-Liviu Popescu în fascicolul precedent al revistei.

La amplul studiu, sistematic, pe care profesorul Dan Claudiu Danisor îl face reglementarii constitutionale a restrângerii exercitiului unor drepturi sau unor libertati se adauga doua texte ce pun în discutie consecintele manifestarilor religioase asupra unor drepturi si libertati fundamentale.

Cauzele prezentate în acest numar al NRDO de catre Diana Olar privesc încalcari ale libertatii de exprimare.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.039 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.