Notice: Undefined index: new_edition_products_id in /home/comandac/public_html/eVitalShop/inc/classes/catalog/view_product.class.php on line 549
Tezaurul României de la Moscova - comandacarti.ro

Tezaurul României de la Moscova

Tezaurul României de la Moscova
Preț: 49,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-973-45-0693-4
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 368

DESCRIERE

Tezaurul României de la Moscova

În timpul Primului Război Mondial autorităţile române au decis evacuarea tezaurului Băncii Naţionale a României şi a altor valori în Rusia (stat aliat), care şi-a asumat răspunderea „în ce priveşte securitatea transportului, securitatea depozitării, precum şi a înapoierii în România”. S-au efectuat două transporturi: primul în decembrie 1916 cu un tren de 17 vagoane, iar al doilea în iulie 1917 cu un tren având 24 de vagoane.
În ianuarie 1918, V. I. Lenin, conducătorul revoluţiei bolşevice, a declarat: „Tezaurul României, aflat în păstrare la Moscova, se declară intangibil pentru oligarhia română, Puterea sovietică îşi asumă răspunderea de a păstra acest tezaur pe care îl va preda în mâinile poporului român”.
Uniunea Sovietică a înapoiat unele părţi din aceste valori în 1935 şi 1956, dar nu a acceptat o discuţie privind restituirea Tezaurului către statul român.
În 2003, printr-o Declaraţie comună a miniştrilor de Externe ai României şi Federaţiei Ruse s-a decis constituirea unei Comisii Comune care să analizeze problemele existente în relaţiile româno-ruse, inclusiv problema Tezaurului românesc transportat la Moscova în timpul Primului Război Mondial.

Ioan Scurtu – Profesor universitar, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. A îndeplinit mai multe funcţii: şeful Catedrei de Istoria Românilor de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1991-2003), director general al Arhivelor Statului/ Naţionale (1991-1996), director al Institutului de Istorie „N. Iorga” al Academiei Române (2001-2006) etc. A publicat lucrări privind viaţa politică din România, istoria monarhiei, activitatea unor partide politice (Partidul Ţărănesc, Partidul Naţional-Ţărănesc) şi personalităţi (Iuliu Maniu, Ion I. C. Brătianu), viaţa cotidiană a românilor în perioada interbelică, istoria civilizaţiei româneşti, istoria Basarabiei, istoria românilor de la Carol I la Nicolae Ceauşescu etc. A coordonat volumul VIII al Tratatului „Istoria României. România Întregită (1918-1940)”.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.052 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.