China | Responsabilitatea unei mari puteri

China | Responsabilitatea unei mari puteri
-10%
Preț: 35,91 lei
39,90 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 9786067936285
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 288

DESCRIERE

,, Este o realitate care nu mai poate fi eludata ca, in prezent, China se indreapta cu pasi mari spre centrul arenei globale, caci a trecut de la rolul de figurant la acela de personaj secundar, apoi de personaj principal si va ajunge, probabil, la rolul de personaj principal indispensabil in viitor. China si-a mentinut cresterea economica de mai bine de zece ani de acum si a devenit cel mai puternic motor al economiei mondiale, cata vreme tarile occidentale sunt prinse ca intr-o capcana de economiile lor stagnante si de lumea aflata inca in conul de umbra al crizei financiare. Atunci cand produsele purtand insemnele care atesta ca au fost <> (Made in China) trec granitele si potopesc intregul glob, asa-numitul <> ajunge sa fie respectat de tot mai multe tari dezvoltate, iar <> devine noul loc de pelerinaj al diplomatiei mondiale, in timp ce <> ale Chinei se transforma in paradisul investitorilor de pretutindeni, iar preocuparea fata de <> pe plan international sta in centrul atentiei intregii lumi." Jin Canrong

-----

Prefata

Intelegerea si evolutia responsabilitatilor internationale ale Chinei

Potrivit istoriei relatiilor internationale moderne, puterea unei tari se defineste prin raportare la pretentiile interne si necesitatile externe ale responsabilitatilor sale internationale. Un adevar fundamental in relatiile internationale este acela ca este putin probabil ca o tara sa fie respectata si recunoscuta pe drumul sau catre un loc central pe scena internationala daca nu reuseste sa se angajeze in mod pozitiv in chestiunile internationale si sa rezolve probleme ale comunitatii internationale. In ceea ce priveste geografia, populatia, economia si resursele, China este inerent o mare putere, cu o istorie indelungata si o situatie interna complicata. Tara a fost martora suferintelor natiunii chineze, cat si a evolutiei de la saracie si subdezvoltare la prosperitate.

La sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980, odata cu implementarea politicii de reforma si deschidere, China a inceput sa grabeasca procesul de integrare in sistemul international. Datorita eforturilor anevoioase ale multor generatii, tara si-a consolidat treptat puterea nationala, si-a imbunatatit imaginea si si-a schimbat atitudinea pe plan international. La inceputul secolului XXI, dezvoltarea Chinei a constituit obiectul atentiei permanente si extinse a comunitatii internationale. Ca centru al diferitelor pareri si viziuni, fosta,, noua stea in ascensiune" starneste inca o data interesul lumii.

Este de netagaduit ascensiunea Chinei catre un loc central in arena mondiala, de la un rol neimportant, de figuratie, la un rol secundar, nu fara importanta insa, apoi la un rol principal si, poate, la rolul de erou principal in viitor. China si-a mentinut dezvoltarea rapida pentru mai mult de 10 ani si devine forta conducatoare cea mai puternica a economiei mondiale, in timp ce tarile occidentale sunt prizoniere ale unei economii apatice si lumea a fost umbrita de criza financiara. Etichetele,, Made in China" trec frontiera si se raspandesc in lume, facand ca,, modelul chinez" sa fie pretuit de un numar tot mai mare de state in curs de dezvoltare.,, China armonioasa" se transforma in noua destinatie de pelerinaj pentru diplomatia mondiala si,, fabricile de vis" ale Chinei devin paradisul pentru investitorii globali. In aceste conditii, este de inteles cum conceptul de,, responsabilitatile Chinei" devine punctul de interes al intregii lumi.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.038 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.