Cronica unui eşec previzibil. România şi Sfântul Scaun în epoca pontificatului lui Paul al VI-lea (1963-1978)

Cronica unui eşec previzibil. România şi Sfântul Scaun în epoca pontificatului lui Paul al VI-lea (1963-1978)
Preț: 27,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 973-669-080-6
Editura:
Anul publicării: 2005
Pagini: 496
Format: 13X20

DESCRIERE

Cronica unui eşec previzibil. România şi Sfântul Scaun în epoca pontificatului lui Paul al VI-lea (1963-1978)

Volumul de faţã rememoreazã, cu detalii în cea mai mare parte inedite, culese din arhivele româneşti şi într-o anumitã mãsurã din arhivele diplomatice franceze, relaţiile dintre statul român (sau, mai bine spus, dintre regimul politic de la Bucureşti) şi Sfântul Scaun de-a lungul a 15 ani: 1963–1978. Un fragment al epocii Dej, un fragment al epocii Ceauşescu, dar mai ales un fragment din istoria recentã a Vaticanului: epoca pontificatului lui Paul al VI-lea, predecesorul actualului Papã Ioan Paul al II-lea, cu mult mai bine cunoscut românilor. Personaje şi episoade surprinzãtoare coloreazã aceste pagini, ca dovadã a faptului cã instituţia bisericii a rãmas una foarte importantã chiar şi în sistemele care, oficial, îi negau importanţa.
În ce fel — faţã de ipocrizia şi intoleranþa anilor 1948–1954 — a evoluat atitudinea pãrţii române, dupã mijlocul anilor '60, faþã de centrul mondial al catolicismului? În ce fel relativa „liberalizare" a politicii externe române a contaminat şi acest delicat domeniu al relaţiilor interconfesionale? Pe ce coordonate s-a structurat politica esticã a Papei Paul al VI-lea? Unde se regãseşte URSS în acest peisaj global al unei pãci ecumenice în numele cãreia lideri foarte diferiţi încep sã vorbeascã, atunci, despre o destindere care devine cel mai atractiv cuvânt-cheie politic al momentului?
Adrian Cioroianu

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.057 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.