Notice: Undefined index: new_edition_products_id in /home/comandac/public_html/eVitalShop/inc/classes/catalog/view_product.class.php on line 549
Dictionar subiectiv al personajelor lui I. L Caragiale (A-Z) - comandacarti.ro

Dictionar subiectiv al personajelor lui I. L Caragiale (A-Z)

Dictionar subiectiv al personajelor lui I. L Caragiale (A-Z)
-5%
Preț: 37,95 lei
39,95 lei (-5,01%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2009
Pagini: 384
Format: 15x23,5
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

Gelu Negrea reuseste prima incursiune exhaustiva in lumea celor aproape o mie patru sute de personaje din proza si dramaturgia lui I. L. Caragiale. Alcatuit dintr-o suita de eseuri de varii dimensiuni care comunica organic intre ele, Dictionarul... propune o lectura noua a operei unui clasic al literaturii romane si, implicit, o revizuire – polemica, de multe ori – a evaluarilor aflate in circulatie in exegetica caragialiana din trecut si prezent. „Tratamentul la care critica l-a supus de obicei pe Trahanache este prostesc. E meritul unui recent comentator al Scrisorii (Gelu Negrea, Anti-Caragiale) de a fi relevat insusirile remarcabile ale acestui incornorat, viclean si naiv totodata, ramolit si bornat, daca e sa ne luam dupa traditia critica. S-a accentuat prea des pe credulitatea omului. Nu destul pe nobletea lui sufleteasca. Admirabil in toate imprejurarile, neica Zaharia e tactician, diplomat si iute in decizii. (...) Exista si in D’ale carnavalului o scrisoare pierduta, ceea ce confirma teza lui Gelu Negrea despre inscrisurile de toate felurile care pun in miscare actiunea pieselor si a unor proze caragialiene...” (Nicolae Manolescu, Istoria critica a literaturii romane) „Inventar inteligent al personajelor caragialiene, alcatuit cu placerea de a vizita inca o data lumea marelui scriitor. Autorul regindeste atent, minutios caracteristicile si semnificatia fiecarui personaj, corectind cordial, fara emfaza prejudecatile in legatura cu el (inclusiv prejudecati puse in circulatie de exegeti ilustri ca G. Ibraileanu, G. Calinescu sau Serban Cioculescu). Ca si in cazul dictionarelor lui Valeriu Cristea, impresia este de regasire a unei frumuseti originare, de lustruire a argintariei. Din resituarea personajelor rezulta, de fapt, noi interpretari critice...” (Alex. Stefanescu)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Beletristica - Cele mai vândute cărți

Created in 0.059 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.