Drept constitutional si institutii politice. Curs sinteza

Drept constitutional si institutii politice. Curs sinteza
Preț: 45,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 360

DESCRIERE

prezentul curs sinteza de Drept constitutional si institutii politice este destinat studentilor facultatilor cu profil juridic aflati in primul an de studiu, carora le pune la dispozitie elementele teoretice si aplicative, metodele de cercetare ale teoriei generale a Constitutiei si a institutiilor politice, precum si notiunile necesare studierii si cunoasterii principiilor si mecanismelor de exercitare a puterii.

In prima parte a cursului sunt tratate teme legate de conceptul de drept, originea, formarea, continutul si modul de functionare a institutiilor politice, notiunea de stat si procesul de formare a statului modern, sunt examinate si explicate principiile clasice ale dreptului constitutional, metodele de organizare a structurilor de guvernare si raporturile intre acestea.

Un loc important ocupa problematica institutionalizarii si garantarii constitutionale a drepturilor omului.

In partea a doua sunt analizate structurile de guvernare consfintite in Constitutia Romaniei adoptata in 1991 si revizuita in 2003 si principiile de organizare si functionare a sistemului politic romanesc.

Cartea este destinata atat studentilor din invatamantul de zi, cat si de la invatamantul la distanta, dar poate fi utila si celor care doresc sa aprofundeze diferite aspecte si proceduri constitutionale in vederea pregatirii examenelor sau prezentarii la diferite concursuri pentru ocuparea unor posturi in administratia parlamentara sau in structuri ale administratiei publice centrale.
………………….

…cursul îşi propune să prezinte studenţilor baza conceptuală necesară studierii mecanismelor de exercitare a puterii şi cunoaşterii modului de organizare şi funcţionare a principalelor instituţii politice ale statului, precum şi a funcţionalităţii raporturilor statului cu fiecare individ în parte şi cu societatea în întregul ei.

Pe parcursul cursului – care este predat într-o manieră interdisciplinară şi cu metodele specifice dreptului comparat –, titularul disciplinei îşi propune să atragă studenţii la dezbaterea teoretică şi aplicativă a cunoştinţelor şi conceptelor predate şi să stimuleze înţelegerea corectă de către aceştia a mecanismelor constituţionale de exercitare a puterii.

Fiecare temă tratată pune în evidenţă noţiuni şi concepte teoretice esenţiale, precum şi instrumente aplicative pentru înţelegerea subiectelor explicate în prelegeri şi rezolvarea unor speţe din practica jurisdicţională a Curţii Constituţionale.

Accentul este pus pe explicarea conceptelor şi a modului în care acestea sunt transpuse şi utilizate în practica curentă, şi nu pe memorarea mecanică a unor termeni juridici şi noţiuni abstracte. În felul acesta, se stimulează însuşirea regulilor raţionamentului specific studierii şi aplicării normelor şi principiilor dreptului.

Se încurajează formarea modului de a gândi juridic şi de a găsi noi temeiuri de interpretare a unor noţiuni de drept şi proceduri constituţionale, în funcţie de dinamica mişcării vieţii sociale, a unor noi realităţi politice şi a schimbărilor produse la nivelul mentalului social şi al conştiinţei civice.

Studenţii capătă cunoştinţe necesare pentru a înţelege mecanismele şi legă-turile între diferiţi termeni de specialitate utilizaţi în analiza juridică a fenomenelor sociale supuse reglementării prin norme de drept constituţional.

Studenţii sunt încurajaţi să îşi însuşească metode de cercetare ştiinţifică, inclusiv cele de drept comparat, şi să asimileze opinii şi puncte de vedere susţinute în doctrina de specialitate.
………………….

CUPRINS:


Introducere
Obiectivele cursului

Competenţe conferite
Resurse şi mijloace de lucru
Structura şi conţinutul tematic al cursului
Obligaţiile studenţilor de la învăţământul de zi
Recomandări pentru studenţii de la învăţământul la distanţă
Criterii de evaluare la examen
Bibliografie obligatorie

Partea I
1. Noţiuni generale despre drept

1. Introducere
2. Obiectivele principale şi competenţele temei
3. Conţinutul temei
3. 1. Originea şi factorii de configurare a dreptului
3. 2. Definiţia şi rolul social al dreptului
3. 3. Distincţia între dreptul natural şi dreptul pozitiv
3. 4. Distincţia între dreptul public şi dreptul privat
3. 5. Distincţia între dreptul obiectiv şi dreptul subiectiv
3. 6. Dreptul constituţional ca ramură a dreptului public
4. Ghid şi teste pentru autoverificare
5. Referinţe bibliografice

2. Originea şi trăsăturile generale ale instituţiilor politice
1. Introducere
2. Obiectivele principale şi competenţele temei
3. Conţinutul temei
3. 1. Conceptul de instituţie politică
3. 2. Condiţiile de apariţie a instituţiilor politice VI Drept constituţional şi instituţii politice
3. 3. Trăsăturile instituţiilor politice
3. 4. Cerinţe şi funcţii ale instituţiilor politice
3. 5. Statul ca instituţie politică
§4. Ghid şi teste pentru autoverificare
§5. Referinţe bibliografice

3. Conceptul de stat şi procesul formării statelor europene
1. Introducere
2. Obiectivele principale şi competenţele temei
3. Conţinutul temei
3. 1. Etimologia termenului de stat
3. 2. Definiţia statului
3. 3. Procesul de formare a statelor moderne
3. 4. Reapariţia statelor în spaţiul european
3. 5. Fundamentele teoretice ale conceptului modern de stat
3. 6. Analiza politologică a statului
3. 7. Analiza sociologică a statului
3. 8. Analiza juridică a statului
3. 9. Rolul statului în epoca contemporană
§4. Ghid şi teste pentru autoverificare
§5. Referinţe bibliografice

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.053 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.