Filosofie Tip B. Manual pentru clasa a XII-a

Filosofie Tip B. Manual pentru clasa a XII-a
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-973-30-2268-8
Anul publicării: 2008
Pagini: 232
Format: 16X23
Categoria: Clasa XII

DESCRIERE

FILOSOFIE tip B - Manual cl. a XII a -Lupsa, Hecman

ÎN LOC DE ARGUMENT
(...) dacă ştiinţele istorisesc lucrurile mai bine şi mai întemeiat, de ce mai este nevoie de filosofie? Dacă ştiinţele de astăzi răspund presimţirilor speculative de ieri, ce-i mai rămâne filosofiei? Ii rămâne tot. Filosofia, e drept, nu mai are nimic propriu în conţinut; născute din ea, ştiinţele s-au întors, ca tot ce e viu, împotriva ei şi au jefuit-o de concepte şi probleme. I-au luat până şi ce mai avea propriu: categoriile; despre cauzalitate, unitate, pluralitate, necesitate; despre relaţie, timp şi spaţiu vorbesc astăzi mai adâncit şi riguros ştiinţele. Chiar despre om şi conştiinţă au s-o facă într-o zi. Nimic nu le poate fi străin. - Dar nici filosofiei.
Filosofia e liberă de obligaţii. Frumuseţea ei e că se poate începe de oriunde. Nu e o ştiinţă şi nu are nici măcar o definiţie. Iţi place Descartes? începe cu Descartes. Te pasionează problema devenirii? începe cu ea. Dar să ştii să începi. Ce e filosofia, asta ai s-o înveţi pe drum. Căci pleci acum, pleci spre o lume pe care o poţi găsi oriunde ai pleca. Nu există cale regală pentru matematici, spune Euclid unui rege; dar tocmai că există, şi pentru matematici şi pentru ştiinţă; e calea regală a raţiunii, calea logicităţii. Nu se poate învăţa matematica decât într-un fel, iar asta înseamnă calea regală. Dar filosofia n-are aşa ceva. Ea se poate învăţa de oriunde, căci n-are calea regală a raţiunii, ci căile neştiute ale inimii.
Ce e interesant când te îndeletniceşti cu filosofia e că de la un moment dat totul începe să te intereseze şi să te instruiască: teologia ca şi matematicile, ştiinţele naturale ca şi teoria muzicii.
Să fie sfârşitul? Sau abia atunci începi?
Câteodată mi se pare că ştiu ce este filosofia: e aventura universalului când devine particular.

Constantin Noica

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.033 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.