Limba latina - Manual pentru clasa a X-a

Limba latina - Manual pentru clasa a X-a
Preț: 13,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2005
Pagini: 144
Format: 16X23
Categoria: Clasa X

DESCRIERE

LATINA -Manual cl. a X a -Lidia Tudorache

PREFAŢĂ

Manualul Limba latină, clasa a X-a este rezultatul unui efort de structurare, de elaborare şi de prezentare a cunoştinţelor esenţiale de limba latină de ordin literar, istoric, lingvistic, în acord cu cerinţele Programei şcolare pentru clasa a X-a, ciclul inferior al liceului.
El a fost elaborat avându-se în vedere curriculum-\x\ diferenţiat pentru filiera teoretică, profil umanist, putând fi aplicat şi pentru filiera vocaţională, profil teologic, prin selectarea textelor din următorii autori: Gaius Iulius Caesar, Gaius Sallustius Crispus, Aurelius Augustinus şi Vulgata ( Noul Testament) - în funcţie de care manualul a fost structurat în patru secvenţe (capitole) ample.
Fiecare secvenţă pune la dispoziţia profesorilor şi a elevilor, printr-o succesiune de lecţii, un instrument de lucru în care sunt cuprinse informaţii privitoare la istoria literaturii, la cultura şi la civilizaţia romană, la gramatică şi lexic. Astfel, tabelele sinoptice, Reperele biografice şi informaţiile legate de Opera, existente la începutul fiecărui capitol, au rolul de a sistematiza cronologic şi de a forma o imagine de ansamblu asupra epocii şi autorului din care au fost selectate textele. Fragmentele alese pentru traducere au un conţinut variat şi atrăgător, exemplificând linia ideatică şi stilistică a scriitorului, concomitent cu temele gramaticale studiate.
Vocabularul adiacent, Vocabula, grupajul de întrebări incluse în rubrica Studiul textului şi temele diverse recomandate stimulativ prin îndemnul Exprimaţi-vă părerea! uşurează accesul elevilor la înţelegerea textului şi a subiectului abordat, dând posibilitatea acestora să-şi exprime şi să-şi argumenteze părerile.
Rubricile Ştiaţi că..., textele Invitaţiei la lectură, Proverbia, Dicta clara sau Dicta Sancta (în cazul autorilor creştini), prezente în cadrul fiecărei lecţii, completează şi îmbogăţesc înţelegerea aprofundată a textelor, dar şi receptarea unor noţiuni moral-civice, creştine, mitologice, referitoare la instituţii şi concepte politice, la personalităţi istorice şi culturale.
Gramatica este asociată firesc studiului textului literar. Recapitularea morfologiei se bazează pe exerciţii de recunoaştere a formelor flexionare, de traducere, de precizare a structurilor morfematice, de eliminare a „intrusului", având un grad de dificultate bine dozat. Expunerea noilor subiecte de morfologie şi de sintaxă este sistematică şi se sprijină, în vederea unei asimilări eficiente, pe exerciţii variate, numeroase, în spiritul programei, prezentate sub îndemnul Exersaţi!, destinate efectuării în clasă, dar şi muncii individuale.
In domeniul lexicului, nu lipseşte invitaţia de a descoperi etimonul latin, valoarea unor prefixe şi a unor sufixe din latină sau greacă, dobândindu-se o mai bună înţelegere a lexicului românesc moştenit sau împrumutat.
Partea finală a fiecărei secvenţe cuprinde un set de teme pentru lucrări, referate sau portofolii şi de exerciţii gramaticale - Evaluaţi-vă cunoştinţele! — precum şi Reperele literare - extrase din studii publicate asupra operei autorilor - cu rol de a preciza, întări şi sedimenta informaţiile anterioare.
Ilustraţia oferă informaţii suplimentare asupra actului de cultură, de istorie şi de civilizaţie, la acestea adăugându-se şi un suport grafic atractiv şi funcţional.
Se recomandă profesorilor predarea unui capitol în cinci sau şase lecţii şi efectuarea traducerii textului în clasă. Temele şi exerciţiile vor fi abordate diferenţiat în funcţie de interesul elevilor şi de nivelul clasei.
AUTOAREA

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.117 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.