Notice: Undefined index: new_edition_products_id in /home/comandac/public_html/eVitalShop/inc/classes/catalog/view_product.class.php on line 549
Opere complete. Vol. 15: Despre fenomenul spiritului în artă şi ştiinţă - comandacarti.ro

Opere complete. Vol. 15: Despre fenomenul spiritului în artă şi ştiinţă

Opere complete. Vol. 15: Despre fenomenul spiritului în artă şi ştiinţă
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
ISBN: 973-707-095-X
Editura:
Anul publicării: 2007
Pagini: 176
Categoria: Psihanaliza

DESCRIERE

Opere complete. Vol. 15: Despre fenomenul spiritului în artă şi ştiinţă

«…numai acea parte a artei care există în procesul plăsmuirii artistice poate constitui obiectul psihologiei, nu însă şi aceea care reprezintă esenţa intrinsecă a artei. Această a doua parte, ca şi întrebarea ce reprezintă arta în sine, nu poate constitui niciodată obiectul unui mod de examinare psihologic, ci numai estetico-artistic.»
C. G. Jung

Acesta este secretul efectului artei. Procesul creator, atât cât suntem în stare să-l urmărim, constă în stimularea inconştientă a arhetipului şi în dezvoltarea şi amplificarea lui până la opera desăvârşită. Plăsmuirea imaginii primordiale este oarecum o transpunere în limbajul prezentului, prin care i s-a permis oricui să regăsească accesul la sursele cele mai profunde ale vieţii, care altfel i-ar fi fost zăgăzuite. În aceasta constă importanţa socială a artei: ea lucrează continuu la educarea spiritului epocii, căci ea aduce acele aspecte care îi lipseau cel mai mult acestuia. Din insatisfacţia prezentului năzuinţa artistului se retrage, până când ea atinge acea imagine primordială în inconştient aptă să compenseze în modul cel mai eficient insuficienţa şi unilateralitatea spiritului epocii. Această imagine o prinde ea şi, în timp ce o ridică din cea mai adâncă neconştienţă şi o apropie de conştiinţă, se modifică şi forma ei, până când poate fi preluată de oamenii prezentului după capacitatea lor de înţelegere.
C. G. Jung

«Opera de artă nu înseamnă doar obârşie şi derivare, ci reprezintă o nouă plăsmuire creatoare tocmai a acelor condiţii din care o psihologie cauzalistă ar vrea s-o deducă în mod valabil. Planta nu este doar un simplu produs al solului, ci un proces în sine calm, viu, creator, a cărui natură nu are nimic de-a face cu structura solului.»
C. G. Jung

Cuprins:
I Paracelsus
II Paracelsus ca medic
III Sigmund Freud ca fenomen de istorie a culturii
IV Sigmund Freud
V Întru memoria lui Richard Wilhelm
VI Despre legãturile psihologiei analitice cu opera literarã
VII Psihologie si literaturã
Cuvânt înainte
Introducere
1. Opera
2. Scriitorul
VIII Ulise. Un monolog
Observatie preliminarã a autorului
Anexã
IX Picasso

Anexe
Bibliografie
Indice de nume
Indice de termeni

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.039 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.