Atlasul popoarelor din Europa de Vest

Atlasul popoarelor din Europa de Vest
Preț: 49,05 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-973-568-980-3
Editura:
Anul publicării: 2005
Pagini: 208
Format: 24x17

DESCRIERE

Atlasul popoarelor din Europa de Vest

Schite compacte ale marilor spatii geografice si arii culturale, a intrepatrunderii acestora, trecand in revista, cu forta de evocare, multimea tragediilor trecute si prezente, semnalandu-le pe cele potentiale, cartile colectiei asigura o calatorie catre originile unor familii de popoare si un parcurs de-a lungul destinelor acestora, pe coordonatele definitorii ale istoriei, politicii, religiei, culturii si civilizatiei, intr-o postura aproape romanesca, pentru a carei consistenta chezasuieste harul de povestitori al autorilor, structura comprehensibila a volumelor si bogatia, soliditatea si complexitatea materialelor cartografice incluse.

In plina "desfasurare de forte", expansiune si perfectionare, "establishment"-ul Uniunii Europene pare sa fie tot mai energic atacat de clamarea de catre numerosi europeni a "dreptului lor la diferenta". Si asta cu atat mai de luat in seama, cu cat vocile care o fac rasar tocmai din "corul" ce se arata pana acum atat de bine "strunit", al vechiului nucleu de state ale Uniunii: catalani, basci, corsicani, frisoni, galezi, scotieni... Realitatea este insa ca fenomenul nu reprezinta decat o manifestare continua a insasi substantei istoriei batranului continent, rezultat dintotdeauna al tensiunilor si compromisurilor dintre constructele si apoi constructiile politice (fie acestea minuscule sau grandioase, unitare sau federalizate) si diversitatea populatiilor vizate.
Analiza profunda si lectura seducatoare, "cartea popoarelor occidentului european" - in cadrul careia cartografia aplicata unui numar de sase "spatii-cadru", avand darul de a facilita observatia, pare sa se arata cu mult mai graitoare decat orice alta pledoarie - in dubla ei cuprindere, geografica si istorica, parcurge drumul de la regatele barbare ale Evului Mediu catre Uniunea Europeana din zilele noastre, un spatiu deschis tuturor migratiilor si tuturor aventurilor, niciodata stabilizat si doar sperat ca atare, si, mai cu seama, permanent divers si fragmentat. Explicatiile furnizate de cei doi autori pe marginea bogatului material cartografic (peste 100 de detalieri ale spatiului european) ofera mai multa lumina politica si istorica, dezvaluindu-i cititorului densitatea etnica, lingvistica, spatiala, religioasa si politica a vestului Europei.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.065 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.