Calculatorul: binefacere sau blestem?

Calculatorul: binefacere sau blestem?
Preț: 16,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 973-99592-7-X
Editura:
Anul publicării: 2002
Pagini: 272
Format: 13x20

DESCRIERE

Calculatorul: binefacere sau blestem?

Nu tehnica este elementul periculos. Nu există o demonie a tehnicii. Există în schimb misterul esenţei ei. Ca un destin al scoaterii din ascundere, esenţa tehnicii reprezintă pericolul. (Martin Heidegger)

Prometeu întruchipează mitul omului progresist, care îndrazneşte să aducă "focul" în mijlocul oamenilor. Oare putem înţelege astăzi mai bine ca oricând raţiunile pedepsirii lui de către zei? Colecţia "Prometeu" îţi propune să dezvăluie ce se întâmplă în spatele uşilor închise ale laboratoarelor, unde oameni de ştiinţă în halate albe ne pregătesc destinul. Ce s-ar întâmpla dacă am scoate calculatorul din priză? Cu alte cuvinte, care sunt consecinţele dependenţei de calculator, pe care o manifestă armata, industria, serviciile, pieţele financiare?

Gene I. Rochlin, profesor la University of California, Berkeley, dedică o întinsă secţiune a lucrării sale doctrinelor militare ale SUA şi analizei diferitelor cazuri în care funcţionarea "armelor inteligente" s-a dovedit catastrofală. O alta descrie schimbările majore pe care le-a generat calculatorul în structura pieţelor financiare şi a comerţului. Iar acestea sunt doar câteva exemple. Astăzi, inteligenţa artificială este implicată din ce în ce mai mult în luarea deciziilor în orice domeniu. Computerul impune o nouă organizare a muncii şi modifică structurile profunde ale societăţii. Deşi, într-o primă etapă, consecinţele au fost pozitive, de acum lucrurile par că încep să scape de sub control. Până şi ideea tehnologiei aducătoare de democraţie se dovedeşte, în viziunea autorului, un simplu mit. Calculatorul devine instrumentul unui control generalizat şi, prin implicaţiile la nivel social ale utilizării lui, un factor major de risc. Ceea ce părea o binecuvântare se transformă oare într-un blestem?

Gene I. Rochlin este profesor de Energie şi Resurse la University of California, Berkeley. După opt ani de învăţământ şi cercetare în domeniul fizicii, s-a specializat în domeniul ştiinţelor sociale. Astfel a putut să-şi urmărească mai eficient interesele ştiinţifice privind natura şi structura unor fenomene sociale şi politice care cuprind o gamă relativ largă de componente ştiinţifice şi tehnice. A obţinut o bursă de cercetare în domeniul Securităţii Internaţionale din partea John D. şi Catherine T. MacArthur Foundation, o alta acordată de John Simon Guggenheim Memorial şi o bursă de rezident la Centrul de Studii Bellagio al Rockefeller Foundation.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.040 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.