Comportamente dependente

Comportamente dependente
Preț: 16,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 973-669-016-4
Editura:
Anul publicării: 2003
Pagini: 184
Format: 13X20

DESCRIERE

Comportamente dependente

Situat în revista Time în topul celor "100 de modele şi eroi ai secolului al XX-lea", Deepak Chopra era încă din anii '80, un promotor al curentului medicinii holistice. De profesie endocrinolog, Chopra a îmbinat cu succes cunoştintele stiinţifice cu cele ale medicinii ayurvedice, impunînd prin practica sa o nouă abordare a sănătăţii, pornind de la refacerea echilibrului minte-corp. Astăzi, Chopra este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai combinării ajutorului medical clasic cu cel oriental, multe dintre cercurile medicale tradiţionale fiind influenţate de lucrările sale. Poate sînteti surprinşi să ţineti în mînă o carte de numai 100 de pagini care tratează un fenomen atît de complex. Autorul declară cu sinceritate că şi-a asumat riscul de a fi considerat îngîmfat, dar viziunea pe care o propune cititorilor este total diferită de cele cunoscute.

Pentru Chopra, dependentul "de ceva" este de fapt un căutător; în alcool, tutun, mişcare, sex, televizor, acesta caută plăcerea. E firesc, pentru că omul nu se hrăneşte numai cu pîine, are nevoie de hrană spirituală, are nevoie de extaz. Calea pe care caută această hrană poate fi însă greşită, nevoia sa este satisfăcută prin diverse substitute, iar cererii spirituale i se răspunde în plan material. Pornind de la această constatare şi bazîndu-se pe principiile ayurvedice, Chopra oferă soluţiile spirituale pentru renunţarea la dependenţe, prin cunoaşterea tipului de organism, meditaţie, exerciţii fizice.

Deepak Chopra a scris 25 de cărţi, traduse în 35 de limbi. Este de asemenea autorul a mai mult de 100 de casete video şi audio; printre acestea se numără cinci programe foarte bine primite de publicul de televiziune. În 1999, dr. Deepak Chopra a fost selectat de revista Time în topul celor "100 de modele şi eroi ai secolului", fiind descris drept "poetul-profet al medicinii alternative". Este preşedinte şi fondator al The Chopra Center for Well Being, din La Jolla, California. În ultimul deceniu, Deepak Chopra a fost în primele rînduri ale curentului medicinii holistice. Din anii '80, Chopra a îmbinat cu succes profesionalismul lui impecabil ca endocrinolog cu explorarea medicinii minţii şi a trupului. A influenţat în mod fundamental multe dintre cercurile medicale tradiţionale şi a adus în atenţia publicului larg beneficiile enorme ale medicinii holistice.

Chopra nu a întors spatele formării lui de bază ca medic, ci şi-a extins practica reunind înţelepciunea antică orientală cu ştiinţa modernă. În 1984, a ajutat la introducerea medicinii ayurvedice în Statele Unite şi a înfiinţat Centrul ayurvedic de sănătate pentru controlul stresului şi medicină comportamentală în Lancaster, Massachusetts. De asemenea, a fost preşedintele fondator al American Association of Ayurvedic Medicine. De-a lungul timpului, el s-a impus ca unul dintre cei mai importanţi promotori ai combinării ajutorului medical oriental cu cel occidental.

Astăzi, Chopra ţine conferinţe în toată lumea, făcînd prezentări în cadrul unor organizaţii şi corporaţii importante, precum World Health Organization din Geneva, Naţiunile Unite sau London's Royal Society of Medicine, ca şi la o serie de importante instituţii medicale americane. Chopra crede că sănătatea este o chestiune de alegere şi ne ajută să înţelegem abordarea sa printr-o serie de cărţi care tratează din punctul de vedere al medicinii ayurvedice mai multe arii de interes medical, cum ar fi: digestia, somnul, dependenţa sau greutatea. (Aceste cărţi vor apărea în seria de faţă, Să fii sănătos.)

În medicina ayurvedică, vindecarea se produce atunci cînd forţele trupului şi ale minţii sînt în echilibru, iar restaurarea echilibrului începe prin cunoaşterea tipului corporal al pacientului, care poate fi trei feluri: Vata - asociat cu o natură entuziastă, cu o minte neliniştită şi cu insomnii ocazionale; Pitta - care are drept caracteristici spiritul ordonat, tendinşa de a te înfuria repede şi un intelect ager; Kapha - care prezintă o dispoziţie calmă, robusteţe şi tendinţe de îngrăşare. Diferitele tipuri de dietă, exerciţiile, plantele şi alte tratamente le sînt prescrise pacienţilor în funcţie de tipul lor corporal, urmărindu-se echilibrarea doshelor.

Chopra afirmă că prima întrebare pe care şi-o pune un medic ce practică medicina ayurvedică nu este "Ce boală are pacientul meu", ci "Cine este pacientul meu?".

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.056 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.