Fitoterapie. Plantele, izvor de sanatate

Fitoterapie. Plantele, izvor de sanatate
Preț: 34,00 lei
Disponibilitate: în limita stocului
ISBN: 978-606-28-0201-1
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 296

DESCRIERE

Fitoterapie. Plantele, izvor de sanatate

 

Aparitia acestei Fitoterapii mi se pare a fi o necesitate obiectiva, in speranta ca va putea contribui la lamurirea unor idei confuze privind universul medicamentului. Folosirea, adesea nepotrivita, a multor notiuni legate de medicament, se intalneste, din nefericire, atat printre profesionistii sectorului sanitar cat si in randul restului populatiei.

 

Mentionez ca lucrarea rezuma esentialul din domeniu. Nu este un manual de Farmacologia plantelor medicinale si nici macar un „Precis”.

 

In Romania exista numeroase carti privind Fitoterapia. Cateva dintre ele, scrise de profesionistii nostri cei mai competenti in domeniul plantelor medicinale, sunt realizari de certa valoare stiintifica si practica. Aceste carti au constituit sursa bibliografica pentru cartea de fata.

 

Alte carti sunt scrise pentru popularizare.

Toate lucrarile amintite sunt intocmite pe baza unor clasificari clasice, in domeniu.

Originalitatea cartii mele consta in faptul ca materialul este structurat, pentru prima data in limba romana, conform cu o clasificare farmacologica a plantelor medicinale, despre care nu am auzit sa se vorbeasca in Romania.

 

Aceasta este „Herbal ATC Index”, clasificare adoptat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si care este o reproducere, adaptata pentru plantele medicinale, a „ATC Index”, ultima folosita de OMS pentru medicamentele alopate. Acest „ATC Index” este folosit la intocmirea Nomenclatorului de medicamente alopate al Ministerului Sanatatii din Romania, inca din anii ’80, ca urmare a initiativei mele. Hotararea mea de a intocmi Fitoterapia dupa „Herbal ATC Index” exprima convingerea mea personala ca o fitoterapie moderna si corecta nu poate fi facuta decat pe baze stiintifice. Iar aceste baze nu pot fi altele decat farmacologice.

 

„Herbal ATC Index” include droguri vegetale care au fost inregistrare la „Uppsala Monitoring Centre” a „WHO Collaborating Centre for International Drug Monitoring”. Se precizeaza ca includerea in Index, „nu este o indicatie despre siguranta si eficacitate probate”, ci inseamna ca „informatia despre utilizare medicala a fost gasita in literatura”. De aceea, am considerat sa includ in carte patru categorii de plante:

- Plante din „Herbal ATC Index” pentru care am avut la dispozitie suficiente date.

- Alte plante din „Herbal ATC Index” (1) cuprinse in acesta la capitolul respectiv, dar necomentate in Fitoterapie, din lipsa documentatiei. Este vorba de plante care nu cresc si nu sunt cunoscute in Romania. Le-am mentionat intrucat ele se pot gasi in unele produse farmaceutice straine care circula in Romania.

- Alte plante din „Herbal ATC Index” (2), cuprinse in Index, dar la alte capitole. Aceste plante au fost incluse de mine si in grupa respectiva, intrucat in literatura exista argumente pentru aceste recomandari.

- Alte plante (3), necuprinse in „Herbal ATC Index”, dar datele din literatura justifica utilizarea lor.

Prof. dr. docent Dumitru Dobrescu

 

Cuprins

Mod de utilizare a cartii /6

Prefata /7

Introducere /9

Prescurtari si semne folosite /12

 1. Tractul digestiv si metabolism/13
 2. Sistemul cardiovascular/128
 3. Preparate dermatologice /146
 4. Aparatul genito-urinar si hormoni sexuali /164
 5. Preparate hormonale sistemice exclusiv hormonii sexuali si insulina/188
 6. Antiinfectioase de uz sistemic/189
 7. Antineoplazice si imunomodulatoare /193
 8. Sistemul musculo-scheletic /200
 9. Sistemul nervos/217
 10. Produse antiparazitare, insecticide si insectifuge/237
 11. Aparatul respirator /245
 12. Organe senzitive /262
 13. Varia /264

Anexa 1 - Index fitoterapic /265

Anexa 2 - Index de denumiri stiintifice /284

Anexa 3 - Index de denumiri populare romanesti /291

Bibliografie /297

 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.305 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.