Impaca-te cu trecutul-Chantal Rialland
DESCRIERE
Am avut bucuria de a publica, acum mai multi ani, cartea "Familia care traieste in noi: ghid practic de psihogenealogie*", care a
cunoscut un mare succes. Ea explica modul in care suntem infl uentati de familia de origine, utilizand numeroase exemple practice, fi ind descrise mecanismele psihogenealogiei si expunand cele trei etape fundamentale ale acesteia: proiectiile la care suntem supusi inca din momentul conceperii noastre, identifi carile pe care le elaboram in perioada copilariei si a adolescentei, dar si repetarile prin scenarii sau contrascenarii pe care le efectuam la varsta adulta. Nu in ultimul rand, cartea ne arata cum sa utilizam cat mai bine elementele pozitive si sa eliminam sau sa transformam ceea ce ne blocheaza si ne provoaca suferinta.
Mi-am dorit sa scriu o a doua lucrare pe aceasta tema. In 1994, psihogenealogia era inca foarte putin cunoscuta. Ma bucur de amploarea pe care a luat-o intre timp, caci aceasta abordare reprezinta un instrument excelent pentru a ne intelege mai bine, a ne dezvolta, a ne realiza, a transmite ce e mai bun copiilor si nepotilor nostri si a comunica mai bine cu ceilalti. Totusi, nu impartasesc deloc anumite puncte de vedere privitoare la psiho-
* Editura Philobia, 2016. (n. tr.)
genealogie, care o prezinta drept o insiruire de nenorociri. Nu sunt de acord nici cu diverse terapii asa-zis miraculoase, unele mai fanteziste ca altele, care propun exercitii menite, chipurile, sa ne vindece peste noapte.
Primul obiectiv al cartii de fata este acela de a lamuri notiunea de terapie psihogenealogica si de a explica la ce foloseste aceasta. Ce inseamna un om echilibrat? Cum sa fi m fericiti?
Cum sa traim bine? Cum sa ne dezvoltam pe plan personal, afectiv, familial, profesional, amical? Voi aborda cateva teme noi: cele patru energii vitale de care dispunem, fi inta launtrica
- barbatul, femeia, cuplul dinauntrul nostru -, sau regasirea copilului interior original.
Ca obiectiv secundar, ne-am propus sa privim psihogenealogia si dintr-o alta perspectiva. Deepak Chopra scrie:,, Nu suntem fi inte materiale care traiesc o experienta spirituala, ci fiinte spirituale care traiesc o experienta materiala". Respectand credintele fi ecaruia, inclusiv ateismul, si fara intentia de a soca pe cineva, as vrea sa propun o refl ectie asupra psihogenealogiei,, dincolo de oglinda", adica una spirituala.
Ne-am incarnat in familia noastra. Unele aspecte au fost placute si fericite. Altele au fost mai mult sau mai putin difi cile si dureroase. Ideea de a ne considera victime ale trecutului nostru, de a resimti ca pe o povara diverse evenimente care ne-au marcat in copilarie, de a suferi din cauza traumelor traite nu ne este de niciun folos. Astfel de lucruri nu numai ca ne polueaza existenta si ne creeaza un handicap, ci afecteaza si viata celor din anturajul nostru. De noi depinde sa facem din psihogenealogie o trambulina sau o sansa. Este o alegere. Avem libertatea si posibilitatea de a infaptui o alchimie interioara. Putem transforma in noi sechelele trecutului. Suferintele traite, chiar si cele mai teribile, pot deveni sursa unor evolutii si realizari minunate.
Francoise Dolto a creat psihanaliza pentru copii. Ea a fost pioniera care a revolutionat psihologia si terapia pediatrica. In copilarie, Dolto si-a pierdut o sora. Mama ei ii spunea adeseori:,, Ce pacat ca n-ai murit tu in locul ei". O fraza ingrozitoare, desigur, a carei repetare de-a lungul anilor a provocat foarte multa suferinta, manifestata sub numeroase aspecte: devalorizare, culpabilitate, anxietate etc. E de prisos sa precizam ca Francoise Dolto a efectuat un travaliu asupra ei insasi pentru a se elibera de o asemenea povara. Dar tocmai aceste sechele ale trecutului, transformate in mod pozitiv in interiorul fi intei sale, sunt cele care i-au permis sa-si realizeze opera dedicata copiilor. Probabil ca, daca mama ei ar fi avut o atitudine diferita, Francoise Dolto nu s-ar fi gandit ca i-ar putea ajuta pe copiii afl ati in suferinta si nici n-ar fi simtit acest imbold sufletesc.
Accesul clienţilor
-Promoţii
-- 25,76 leiPRP: 28,00 lei
- 25,76 leiPRP: 28,00 lei
- 33,15 leiPRP: 39,00 lei
RECENZII